Defecte la Sursa PC

Cum verificam o sursa de alimentare ATX




Una dintre cele mai importante componente ale unui calculator este sursa de alimentare. O sa vorbim asadar in acest articol, despre sursele de alimentare ATX. In functie de calitatea acesteia, restul componentelor functioneaza, sau nu, in parametri optimi pentru care au fost proiectate de fabricant. Pe piata exista o multitudine de modele de surse de alimentare, insa calitatea acestora este de multe ori indoielnica.

Datorita acestui fapt, fara sa generalizam insa, se ajunge de multe ori in situatia in care calculatorul nu mai porneste, se blocheaza sau se restarteaza, iar vinovatul principal este chiar sursa de alimentare. Din pacate, astfel de cazuri se intalnesc destul de des la calculatoarele cu surse de alimentare ieftine (uzuale). Ceea ce este si mai neplacut in cazul surselor ieftine si de ce sa nu recunoastem, slabe calitativ, este faptul ca datorita functionarii defectuoase afecteaza si restul componentelor din calculator, ducand la imbatranirea prematura a unor piese, condensatori umflati, apar vestitele “bad-uri” la hard disk-uri si altele.

Acum, dupa aceasta mica introducere, sa vedem ce putem face in cazul in care calculatorul nu mai porneste. Intr-o astfel de situatie exista doua cauze si anume:

1. sursa de alimentare defecta
2. una din componente defecta, ceea ce duce la intrarea sursei in protectie, regimul de avarie mentinandu-se pana la eliminarea cauzei

primul lucru pe care-l facem cand incepem verificarea, este deconectarea sursei de la reteaua de 220V. Dupa ce am deconectat sursa de la retea, trecem la deconectarea mufelor de pe secundarul sursei care alimenteaza placa de baza, hard disk-ul, unitatea optica, placa video unde este cazul, etc. Toti conectorii de pe secundar trebuie sa fie liberi (neconectati). Dupa ce am indeplinit si aceasta operatiune, dintr-o agrafa pentru hartie sau o sarma dezizolata, vom face o scoaba pe care o vom introduce in conectorul sursei de alimentare cu 20 sau 24 de pini care alimenteaza placa de baza. Aceasta punte se va realiza intre firul Verde (PS ON) si Negru (GND). 

Simptomatologie specifica dupa cum urmeaza:

1. sursa nu porneste -> rezulta sursa defecta
2. sursa porneste, dar calculatorul nu ->  cauze multiple
3. sursa porneste, tensiunile sunt conforme cu specificatiile -> rezulta alta cauza pentru nefunctionarea calculatorului

vezi Suesa info AICI

Blocul de alimentare la tv Funai 2003 are ca piesa principala circuitul integrat STK 7348.
Un defect foarte frecvent la acest tip de televizor consta in pornirea cu intarziere a televizorului, la inceput de ordinul minutelor apoi se ajunge la ore. Cauza o costituie condensatorul C169 de 1uF / 50V care pierde din capacitate, ajungand la 0.2 – 0.3 uF.
Un alt defect consta in faptul ca televizorul nu mai poate fi oprit decat daca se scoate din priza. Cauza o constituie sudarea contactelor la releul RE1, televizorul nevand intrerupator de retea normal. Contactele acestui releu la pornire suporta atat socul de curent produs de incarcarea condensatorului de filtraj C146 de 150uF/400 V limitat de rezistenta R130 – 3.9ohm/7W, cat si socul produs in prima fractiune de secunda de curentul de demagnetizare ce trece prin bobina L19. Releul lucreaza la tensiune de 9V si se procura putin mai greu.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Inflația și Veniturile

Sheme Electronice


O rezolvare temporara consta in a taia capacul releului in zona de deasupra contactelor si dezlipirea si curatirea contactelor. Plasarea circuitului de demagnetizare inaintea releului face ca demagnetizarea automata sa nu ami functioneze decat daca televizorul se scoate din priza si se introduce din nou dupa o perioada mai mare de 15 minute.
La alte tipuri de televizoare la care stand-by-ul se face in secundarul choperului cu releu sau tranzistor, la pornirea din stand-by nu se face demagnetizarea automata a tubului cinescop intrucat termistorul PTC este tot timpul cald, deci rezistenta lui este mare.
De aceea este bine sa nu se tina tot timpul televizorul de stand-by ci sa fie oprit si de la intrerupatorul de retea.
Schema sursa alimentare TV Funai 2003

Converter 1.5V - 3V

 O schemă simplă de generare a tensiunii invertorului de la 1,5V la 3V poate fi realizată pe baza binecunoscutului multivibrator ușor modifi...