Lanterna cu Led

 Iti faci Lanterna cu Led !



Becul cu filament incandescent consuma 60-100 mA , iar un Led consuma circa 20 mA .
Asta inseamna ca maresti timpul de functionare in cazul folosirii LED-ului de 3-5 ori mai mult .
Adica , daca lanterna cu bec putea lumina o ora , cu LEd-ul va functiona 3-5 ore .
Daca faci masuratori si calcule , afli exact avantajele si durata de timp in functiune .

Daca un acumulator , de exemplau , care are o capacitate de 1,2 A/h , inseamna ca el functioneaza timp de o ora la un consum de 1,2 A .
In cazul LED-ului care v-a consuma 20 mA , trebuie sa transformi 1,2A in aceeasi unitate de masura cu LED-ul adica in mA si rezulta ca 1,2A = 1200 mA .
Pentru a afla numarul de ore cat functioneaza Lanterna cu un acumulator de 1200 mA , LED-ul avand un consum de 20 mA , rezulta ca lanterna ta va functiona 1200 : 20 = 60 ore .
In cazul becului cu consum de 100 mA , lanterna ta ar functiona 1200 : 100 = 12 ore .

In soclul unui bec , eventual ars , dupa ce extragi becul , introduci ledul , preventiv printr-o rezistenta de 50 ohmi in cazul in care lanterna are 3 baterii .
Precizez ca un acumulator are tensiunea de 1,2 volti , iar o baterie are tensiunea de 1,5 volti  .
Deci daca lanterna foloseste 2-3 acumulatori/baterii , vei avea o tensiune de 2,4-3,6 pentru acumulatori si 3-4,5 in cazul bateriilor ; rezistenta fiind necesara in cazul folosirii bateriilor .


Componetele tipic unei lanterne.


Părţile metalice ale lanternei permit trecerea purtătorilor de sarcină electrică atunci când lanterna funcţionează, în timp ce părţile din mase plastice împiedică trecerea purtătorilor de sarcină. Resortul ţine apăsate celulele, astfel ca părţile metalice ale acestora să se atingă şi să permită trecerea purtătorilor de sarcină. Contactele întrerupătorului permit stabilirea sau întreruperea, după dorinţă, a unui contact electric, fără să se deterioreze prin utilizare repetată.
Oglinda concentrează lumina becului într−un fascicul îngust, ca să vezi bine zona spre care îndrepţi lanterna. Carcasa ţine toate acestea laolaltă, iar forma şi aspectul său sunt importante pentru ca lanterna să suporte eventuale şocuri, să arate bine şi să o poţi folosi cu uşurinţă.
Lanterna este un produs mărunt, dar pentru proiectarea şi realizarea unei lanterne care să funcţioneze bine, este necesară o bună înţelegere a interacţiunii sarcinilor electrice şi un bun control al separării şi recombinării acestora.
Un alt mod în care poţi descrie o lanternă este schema circuitului electric, în care componentele lanternei sunt reprezentate simplificat .
 Figura 4-2. Schema circuitului electric al unei lanterne.
Liniile din desen reprezintă conductoarele metalice care conectează între ele componentele circuitului.
În unele scheme vei întâlni celulele , bateriile ,  becurile 

Alimentare LED-uri la tensiune redusa 1..1,5V

 Cum poti obtine 3,5V pentru"aprinde" un LED alb , cand ai doar o baterie de 1,5V .
   Se porneste de la o scheme extrem de simpla , care are proprietatea de a ridica tensiunea de la 1,5 V in zona la 3-3,4 V 

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Converter 1.5V - 3V

 O schemă simplă de generare a tensiunii invertorului de la 1,5V la 3V poate fi realizată pe baza binecunoscutului multivibrator ușor modifi...